TŰZZOMÁNCOS TÁRGYAK

Az itt bemutatott tárgyak az ötvös-ezüstműves szakma egyik különleges ágazatából nyújtanak példázatot: az ékszerzománc és az ezüst szimbiózisa ez. A zománc egyedivé teszi a felületek sokféleségét.

Asztali óra

Barokk díszítésű asztali óra rátét mintákkal,vésett aljú ékszerzománccal.
Magassága : 170 mm
Súlya :1400 g

(Készítettem 2000-ben a Metal Art-nál)

Dísztőrök

A tőrök anyaga aranyozott ezüst.
Technikai kivitelezés : kalapálással kialakított főformák.az „A”-jelű tőr tűzzománcos felületét Kordír (csavart)huzal osztja részekre.Növényi mintákkal alávésett tűzzománcos alap.
A tőrök pengéje : nikkelezett réz,melynek teljes felületét ornamentika borítja.

Jellemző adataik :
A.: 300mm hossz ,305 gr
B.. 280mm hossz ,340 gr
C.: 280mm hossz ,340 gr

(Készítettem 1999-ben a Metal Art-nál)

Kis ékszeres dobozok

Általános jellemzők :aranyozott ezüst, rátétes díszítések , tűzzománcos felület alávésett növényi mintákkal.
Átmérő :      60mm
Magasság :  30mm
Súly:            85gr

(Készítettem 2001-ben a Metal Art-nál)

Tűzzománcos kép:

címe: Paradicsomi állapot

Technikai-műfaji megnevezés és kivitelezés  :  sűllyesztett rekeszzománc , mely egy darab vörösréz lemezből lett kialakítva.Kerete és a kompozíció főbb struktúrális elemei cizellálással,kalapálással készültek.A rajzolatot adó huzalok,rekeszek (lapított huzal élére állítva) a színes és áttetsző ékszerzománc alatti alapozó zománccal vannak lestabilizálva
(840 fokon összeégetve).Ezután történt a rekeszek feltöltése (több fázisban,feltöltésenkénti égetésekkel) a színes ékszerzománccal,majd utolsó műveletként a kép síkra csiszolását, az utolsó ún.fényező égetés követte.

Mérete : 290x200 mm

Jelentéstartalom :

Ezen a  zománcképen  azt az ősi állapotot láthatjuk , amikor az ember még nem szakadt ki önálló akarata miatt a teremtett mindenekből,a mindenség rendjéből.
A központi tengelyben látható életfa nem csak kétfelé osztja a képet,hanem  ugyanakkor függőleges irányban három képmezőt implikál :  alsó szint – a gyökerek – a testiség területe, középső rész a fa törzse – a lelkiség szférája, itt van a két őspólus a jobb és bal oldalon.
Legfelső szinten a fa koronája : a szellemiség birodalma.
A fa törzse összeköti,ezáltal kapcsolatot tart fennt a két vertikális pólus – lomb és gyökér – között. Gyökere lefele köt ,lombozata felfele csatol : ez minden életfa-képlet alapmetódusa. Gyökérzetében látható fej egy gondolatcsíra,mely a létezéshez szükséges erőket mozgósítja és áramoltatja a törzsön keresztül,a lombkoronába.Az itt lévő aranyló jelhalmazok a lenti gondolatcsíra tobzódása , a lombozat tekervényes struktúrájában.
A kép a még romlatlan,tiszta,paradicsomi állapotot mutatja be.

Házioltár

Áttört – „azsúr”- zománc technika  egyik példája.
Méretei : 170x150 mm

Ékszerdobozok

Ezüstből készültek,zsanérral nyitható fedelükön tűzzománcos betét-lemez,zárt foglalatban.
Méretük : 110x70x25 mm<<< vissza