KÉPGALÉRIA

Az ötvös szakirány széles spektrumából kiemelve, egy ovál cukortartó készítésén keresztül mutatom be az ezüstművesség alapmetódusait, annak legfontosabb technikáját: a kézikalapálást, v. hidegkovácsolást.

Alapanyag: 925 ezrelékes finomságú ezüst.
Készítéstechnika: kalapálás (hidegkovácsolás).

Ovál cukortartó készítésének legfontosabb csomópontjai:

A test ovális lemezének első kalapálási fokozata: felhúzás.

Felhúzás, ráncolással.

Stádiumok balról jobbra: a három fő elem: fedél,-test-és talp lemezének alakulása.

A test-és a talp rész ováljának oldala egyre meredekebb lesz: virágcserép fazon.

A talp készítése : a felhúzásos –ráncolásos módszer vége. (Már megfelelő a tervrajz szerinti oldalfal szöge.)

Második kalapálási fázis : a talpazat felső nyak-részének behúzása (nyújtása) negatív formába.

A talp alsó részének kidomborítása.
A test alakjának kialakítása.

Balról jobbra : fedél-test-talp lemeze, kidomborítva.

Fedél és test összealakítása : a formák véglegesítése,beszabályozása.

Harmadik kalapálási fázis : felületsimító eljárások (planírozás) – kovácsolt formaacél szerszámokon.

Szegély gyöngysor stabilizálása a forrasztáshoz.

A test és talpazat egyesítése.



Vissza az oldal tetejére