Az ötvös szakirány széles spektrumából kiemelve, egy ovál cukortartó készítésén keresztül mutatom be az ezüstművesség alapmetódusait, annak legfontosabb technikáját: a kézikalapálást, v. hidegkovácsolást.
Alapanyag: 925 ezrelékes finomságú ezüst.
Készítéstechnika: kalapálás (hidegkovácsolás).
Ovál cukortartó készítésének legfontosabb csomópontjai:
A test ovális lemezének első kalapálási fokozata: felhúzás.
Felhúzás, ráncolással.
Stádiumok balról jobbra: a három fő elem: fedél,-test-és talp lemezének alakulása.
A test-és a talp rész ováljának oldala egyre meredekebb lesz: virágcserép fazon.
A talp készítése : a felhúzásos –ráncolásos módszer vége. (Már megfelelő a tervrajz szerinti oldalfal szöge.)
Második kalapálási fázis : a talpazat felső nyak-részének behúzása (nyújtása) negatív formába.
A talp alsó részének kidomborítása.
A test alakjának kialakítása.
Balról jobbra : fedél-test-talp lemeze, kidomborítva.
Fedél és test összealakítása : a formák véglegesítése,beszabályozása.
Harmadik kalapálási fázis : felületsimító eljárások (planírozás) – kovácsolt formaacél szerszámokon.
Szegély gyöngysor stabilizálása a forrasztáshoz.
A test és talpazat egyesítése.